Een van de meest populaire wijnlanden van de hele wereld. Frankrijk. Wat maakt Franse wijn nou zo speciaal? Zijn ze eigenlijk nog wel speciaal? Concurrentie ligt op de loer. De Fransen maken al eeuwenlang volgens traditioneel recept wijn. Wat maakt die Franse wijnvelden toch zo speciaal? In deze categorie zult u alle Franse wijnen tegen gekomen die ik persoonlijk heb geproefd. Er zal een kleine review plaats vinden op de wijnen die ik heb geproefd. Franse wijnen lopen zeer uiteen. Mooie Pinot Noirs die lichtgekoeld te drinken zijn, tot een Margaux die je het liefste pas over een aantal jaar op kamertemperatuur drinkt. De verschillen zijn enorm. Met een dikke 850.000 hectare grond kunnen we wel stellen dat Frankrijk tot een van de grootmachten behoord op het gebied van wijnverbouwing.
Bekende Franse wijn(streken)
De Bourgogne streek, de Bordeaux streek, de Champagnestreek, de Rhônevallei, de Loire, het Provence gebied. Waar moet ik beginnen? Elk gebied heeft zijn specialiteit. Zo zal de specialiteit van de Provence altijd de rose’s blijven. Zoals gezegd, elk gebied heeft zijn specialiteit. Een korte zoom op het Bordeaux gebied, hier komen toch de pareltjes van Frankrijk vandaan. Met wereldberoemde chateaus als Chateau Margaux en Chateau Pétrus. Een streek waar exclusiviteit een belangrijke rol speelt. Prachtig om een keer door deze wijnvelden heen te rijden als de zon schijnt. Proef de smaak van Frankrijk!
Geschiedenis Franse wijn
Een klein beetje geschiedenisles kan nooit kwaad, zeker niet als het gaat over Franse wijn. Franse wijn kent zijn oorsprong al eeuwenlang. Verhalen gaan dat de wijnbouw in de 6e eeuw voor Christus al werd gerealiseerd. Grieken plantten de eerste wijnstokken aan de Franse bodem. Romeinen hebben de Franse wijnbouw verder uitgebreid. Rond de 15e en 16e eeuw werd wijn een wereldproduct en gold het product als een van de belangrijkste exportproducten van het gehele land. Toen vond de opmars van wijn pas echt plaats. In de 17e eeuw ontstond champagne, uitgevonden door Dom Pérignon. Een product dat nog steeds volop beschikbaar is op de markt en waar ook enorme vraag naar is. In de 20e eeuw, meer richting de tijd waarin we nu leven, kwamen er steeds meer concurrerende landen bij. Oostenrijk, Duitsland, maar ook Zuid-Amerikaanse landen als Chili en Argentinië kenden een enorme opmars. Nu is de vraag: Is Frankrijk nog steeds het ‘beste’ wijnland? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen.
Bekijk ook informatie over Italiaanse wijn!